Biografie


1951:
Andreas Gerardus Hazes wordt op 30 juni 1951 geboren in het Wilhelmina Gasthuis te Amsterdam. Hij groeit op met vier broers (Joop, Rob, Arie en Theo) en een zus (Wil) in de Amsterdamse Gerard Doustraat 67, drie hoog. Zijn jeugd is niet rooskleurig. Zoals veel gezinnen in die tijd woont men in te kleine huizen met te veel kinderen, waar het weinige geld gespendeerd wordt aan drank.

1959:
Op achtjarige leeftijd woont Hazes met zijn buurjongen stiekem een concert bij van Muddy Waters en B.B. King en raakt verslingerd aan blues en rock & roll. Het zangtalent van de jonge André wordt ontdekt wanneer de acteur Johnny Kraaykamp sr. hem op Bevrijdingsdag hoort zingen op de Albert Cuyp-markt.


Klik op kleine zingende dré voor het volledige krantenartikel

Kraaykamp wil een ster van hem maken, maar Hazes' vader is het er in eerste instantie niet mee eens. Vader heeft zijn hoop gevestigd op een carrière voor zijn oudste zoon Jopie. Jopie krijgt na de opname van zijn enige plaatje de baard in de keel en ziet zich gedwongen zijn prille muzikale ambities op te geven. Vader vraagt enige bedenktijd maar laat André twee weken later zijn tv-debuut maken in AVRO's Weekendshow. Daar zingt hij met Kraaykamp het liedje Piove.

1976:
Hazes werkt in café De Krommert van Klaas Veen en staat bekend als de zingende barkeeper. Voor hemzelf betekent het zingen nog steeds niet meer dan een leuke hobby. Rond deze tijd (midden jaren zeventig) is Hazes getrouwd met vijf jaar oudere Annie, waar hij een dochtertje van krijgt; Nathalie. In zijn caravan op de camping in Vinkeveen schrijft hij het nummer Eenzame Kerst dat met hulp van Willy Alberti op single verschijnt; André heeft namelijk een ingezongen cassettebandje bij Willy Alberti door de brievenbus gedaan. In december verkoopt het plaatje binnen drie weken 70.000 exemplaren.

1977:
Hazes weet niet wat hem overkomt. De single Mamma wordt in april een grote hit. Het debuutalbum 'Zo Is het Leven' verschijnt met teksten van onder andere Herman Pieter de Boer. In oktober bereikt de single De Vlieger de tipparade. Hazes begint met het opnemen van een kerstplaat, maar als hij als man van 130 kilo een Nederlandstalige versie van Little Drummer Boy moet vertolken besluit hij weer terug te keren naar de horeca. Ook rond deze periode (eind jaren zeventig) zijn Annie en Dré geen paar meer.1981:
Het succes van Hazes blijft groeien. Onsterfelijk maakt hij zich met de single 'n Beetje Verliefd, een compositie van het productieteam van de Leidse band Catapult (Cat Music), die doorstoot naar de top 3. Het album Gewoon André is goed voor de verkoop van maar liefst 500.000 exemplaren. Voor deze prestaties ontvangt Hazes de Zilveren Harp van Stichting Conamus.

1982:
Hazes groeit uit tot het gezicht van het Nederlandse levenslied. Maar naast de vele pieken (optredens in Carré, het Concertgebouw en Ahoy') kent zijn carrière ook de nodige dalen. Het slopende nachtleven en de vele optredens beschadigen zijn stembanden en vergen een operatie. Door zijn enorme populariteit wordt André slaaf van zijn agenda, draaft op bij iedere gelegenheid, drinkt te veel en slaapt te weinig. Onder regie van Dimitri Frenkel Frank verschijnt de speelfilm De Boezemvriend, dit is een film van André van Duin, waarin onder meer Ischa Meijer, Vanessa en André Hazes te zien zijn. André speelt hier de Herbergier. En wat voor één! In dit zelfde jaar wordt er door Tiebosch Uitgeversmaatschappij BV en Loeb Uitgevers BV het boek "Ik lach me kapot" uitgebracht. Dit boek staat vol korte, grappige verhaaltjes van de kleine Dré tot en met de grotere Hazes.

1988:
Op 13 februari komt André's vaste producer Tim Griek om het leven bij een auto-ongeluk. Het album Liefde Leven Geven wordt aan hem opgedragen. Na dit album zijn Jacques Verburgt en John van de Ven als producer gaan functioneren. In de zomer vertolkt Hazes het Oranje-gevoel tijdens het uiteindelijk door Nederland gewonnen EK voetbal met de single Wij Houden Van Oranje.1989:
Als cadeautje van de platenmaatschappij neemt Hazes het album Dit Is Wat Ik Wil op, een plaat met deels vertaalde blues- en rock & roll-klassiekers. Op de plaat wordt hij onder meer bijgestaan door rockers Herman Brood, Jan Akkerman en Kaz Lux. Dit album is niet zijn best verkochte, maar hielp 'm wel er bovenop te komen en Tim zijn werk voort te zetten.

1990:
Hazes keert weer terug naar de levenspop met het album Kleine Jongen, wederom geschreven door de musici van Catapult. In de jaren '90 gaat de zanger door met het uitbrengen van platen, die allen zeer succesvol zijn. Ook bezint hij zich op zijn ongezonde levenswijze met veel drankmisbruik waardoor hij regelmatig in het ziekenhuis belandt. Tijdens het WK Voetbal vertolkt Hazes opnieuw het Oranje-gevoel met Oranje Bovenaan.

1991:
Onze Dré trouwt op 14 oktober met de Rotterdamse slagersdochter Rachel van Galen. Schoonouders Jan en Friedel van Galen behoren al jarenlang tot de vaste kern van trouwe fans. Samen gaan ze wonen in een droomhuis aan de Vinkeveense plassen.


Andre Hazes met Rachel van Galen

1993:
Rachel en André krijgen in januari een dochter en noemen haar Roxeanne, waar ze uiteraard heel gelukkig mee zijn.

1995:
In dit jaar stierf de moeder van André aan een hartaanval. Ter gelegenheid van Hazes' 44ste verjaardag verschijnt Voor Mijn Vrienden, een door hemzelf samengestelde box met drie cd's. Naast oude hits staan op het album vier nieuwe songs waaronder een duet met zijn vrouw Rachel 'Ach, je bent er maar heel even'.

1998:
1998 Door een ongeluk breekt André Hazes zijn been waardoor het uitbrengen van zijn nieuwe cd wordt uitgesteld. Dat in de familie Hazes nog meer talent schuilt bewijst André's nicht Lena die in het voorjaar een single uitbrengt. Een concert in Benidorm voor de Nederlandse toeristen aldaar flopt. In plaats van de verwachte 20.000 bezoekers verschijnen er slechts 800 in het stadion.

2001:
Het jaar dat Hazes vijftig is geworden is er de 21-delige serie André Hazes 50 uitgebracht, een heruitgave van alle bij EMI verschenen reguliere albums van de Amsterdamse zanger. In de aanloop naar Hazes' verjaardag werden maandelijks twee tot drie titels uit de serie uitgebracht. In de nacht van vrijdag 29 juni en zaterdag 30 juni vierde Hazes zijn vijftigste verjaardag in het Amsterdamse Paradiso. Radio 538 maakte een speciale live-reportage van het feest. Op het podium kreeg Hazes uit handen van burgemeester Job Cohen het Ereteken van Verdienste van de Stad Amsterdam.


Andre hazes en Job Cohen

2003:
André Hazes viert dit jaar zijn zilveren jubileum. In juni verschijnt de compilatie 25 Jaar Hazes. Eind juni verzorgt de volkszanger als eerste Nederlandse artiest een avondvullend programma in de Amsterdam Arena. Hij speelt er tweemaal voor ruim 26.000 fans. Het jubileumalbum 25 Jaar Hazes krijgt de gouden status als begin augustus het 40.000ste exemplaar wordt verkocht. Hazes krijgt de gouden plaat uitgereikt tijdens de presentatie van de dvd Live In De Amsterdam Arena. Het album Hazes Live In De Amsterdam Arena is tevens de allereerste liveplaat die door een Nederlandse artiest op Super Audio CD wordt uitgebracht. Problemen in de relationele sfeer doen Hazes besluiten zijn aangekondigde concerten op 8 en 10 december in de Ahoy' te Rotterdam te verplaatsen naar 29 en 31 maart 2004.

2004:
Tijdens een uitzending van Barend & Van Dorp begin februari krijgt Hazes een gouden en platina plaat uitgereikt voor de dvd en cd van Live In De Amsterdam ArenA. Wegens het grote succes van zijn optreden in de Amsterdam ArenA in 2003 wordt er op 25 juni opnieuw een optreden van de zanger georganiseerd. Hazes komt in het nieuws omdat hij van de rechter 750 Euro boete moet betalen omdat hij tijdens een KLM-vlucht een Noorse medepassagier heeft geslagen en uitgescholden nadat deze zijn zoontje een klap met een opgerolde krant had gegeven. De zanger gaat liever twee weken de gevangenis in dan dat hij de boete betaalt, maar gaat toch in cassatie. André Hazes moet twee concerten in Ahoy' afzeggen omdat hij problemen heeft met zijn gehoor.


Herdenking Andre Hazes in de Arena

23 september 2004:
Op 22 september wordt Hazes met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Hij heeft hoge koorts vanwege een zware longontsteking. Een dag later wordt het trieste nieuws bekend dat de volkszanger is overleden aan een hartstilstand. Vijftigduizend fans nemen op 27 september in de Amsterdam Arena afscheid van de volkszanger tijdens een groots opgezette herdenking. De ceremonie wordt live op televisie uitgezonden en door bijna vijf miljoen gevolgd. Naast verschillende toespraken van onder andere Frits Barend en burgemeester Job Cohen spelen diverse Nederlandse artiesten (waaronder René Froger, Bløf en Xander de Buisonjé) eigen nummers en nummers van André. Met een liveuitvoering van het nummer Zij Gelooft In Mij scoort Hazes postuum zijn allereerste nummer 1 hit in de Top 40.


Naar boven